top of page

Hemmotteleva kasvonaamio kotikeittiön aineksistaFytoterapeuttiopiskelijana pääsee kokemaan ja toteuttamaan monipuolisesti erilaisia luonnollisia hoitomuotoja. Viimeisimmällä koulutusviikonlopulla Frantsilan luomuyrttitilalla teemana oli muun muassa luonnollinen ihon hoito. Tulen kirjoittamaan luonnollisesta ihon hoidosta laajemman kirjoituksen tulevaisuudessa, mutta äitienpäivän kynnyksella haluan jakaa vinkit hemmottelevan, luonnollisen kasvonaamion ja kasvohoidon tekemiseen! Voit toteuttaa hoidon lahjana vaikka omalle äidillesi, rakkaallesi, ystävällesi, omille lapsillesi - tai ihanalle itsellesi!

Tätä hoitoa oli nimittäin paitsi hauska toteuttaa, myös erittäin ihana kokea. Ja mikäs sen ihanampi lahja, kuin itse toteutettu hemmotteluhoito - jonka voit lisäksi rakentaa kotikeittiösi aineksista!


Hoidon valmisteleminen

Aloita valmistelemalla paikka, jossa toteutat hoidon. Itsetehdyt kasvonaamiot voivat olla raaka-aineista riippuen löysähköjä, joten makuuasento on luultavasti mukavin. Mikäli teet hoidon itsellesi, tee naamiosta paksumpaa, ettei se leviä ympäriinsä niin helposti. Suihkumyssy, tai hiusten suojaaminen muutoin voi olla fiksua, ellei tarkoituksena ole pestä hiuksia kasvohoidon jälkeen. Myös alustan suojeleminen esimerkiksi pyyhkeellä kannattaa.

Toivota läheisesi tervetulleeksi hoitoon, ja varmista ettei hän ole allerginen millekään raaka-aineelle, jota aiot käyttää. Jos on yliherkkä esimerkiksi kauralle, voi iho reagoida myös ulkoisessa käytössä. Tee hoidettavan olo mukavaksi, jotta hänen on mukava maata, ja halutessasi voit laittaa rentouttavaa musiikkia soimaan. Tunnelmamusiikki tuo yleellisyyttä myös itsellesi tekemääsi hoitoon. :)

Valmista kasvonaamio, jotta se ehtii tekeytyä/turvota. Seuraavaksi listaan raaka-aineita, joita kasvonaamiossa voi esimerkiksi käyttää!


Luonnollinen kasvonaamio

Yksintertaisimmillaan naamio voi olla luonnonkosmetiikkalaatuinen yrtti- tai hoitovoide, kasvi- tai yrttiöljy, tai yrttihauteeseen - kuten kamomillateehen kastettu - pyyhe/harso. Käyn kuitenkin läpi erilaisia raaka-ainevaihtoehtoja, sillä luova naamion "kokkaaminen" on myös jokseenkin elämyksellisempää sekä hoidon toteuttajalle, että sen vastaanottajalle. :)

Hedelmistä ja kasveista tehdyt naamiot puhdistavat ja ravitsevat ihoa, jotkut aktivoivat myös verenkiertoa. Voit käyttää esimerkiksi:

 • Banaania, joka on ihoa ravitseva ja auttaa myös sitomaan naamiomassaa. Sopii kaikille ihotyypeille!

 • Avokadoa, joka myös ravitsee ja tuo hyviä rasvoja (niin sisäisesti kuin ulkoisesti käytettynä:). Sitoo naamiomassaa, hyvä kuivalle ja normaalille iholle! Myös avokadoöljy on loistava ihon hoidossa.

 • Porkkana sopii myös kasvonaamioainekseksi. Raasta sitä hienoksi naamion sekaan ihoa ravitsemaan! Hyvä normaalille iholle.

 • Kurkku on tuttu silmien päälle laitettavana, mutta voit asetella ohuita kurkkuviipaleita myös koko kasvoille ihoa kirkastamaan!

 • Ruusun terälehdet tuovat paitsi yleellisyyttä naamioon, myös paljon hoitovaikutusta! Ruusu sopii hyvin mm. herkälle ja kuivalle iholle sekä ikääntyvälle ja couperosa-iholle. Ja toki kaikille meille ruusuja rakastaville! Huomioi, että ruusun terälehtien (kuten mieluiten kaiken muunkin) on oltava luomulaatuisia. Kaupassa myytävissä kukissa on yleensä torjunta-aineita, kuivattuja luomulaatuisia voi löytyä myynnistäkin. Jos pihassasi kasvaa ruusupensas puhtaassa ympäristössä (ei autoteitä tai torjunta-aineita lähettyvillä), kerää ensi kesänä kukkia kuivattavaksi. :)

 • Kamomilla rauhoittaa ihoa, ja toisaalta myös puhdistaa. Voit jauhaa kuivattuja kukkia naamion sekaan!

 • Kehäkukan kukkaa voi sanoa ihonhoidon ykkösyrtiksi. Se hoitaa tulehdusta, rauhoittaa, uudistaa pintakudosta, hoitaa palovammoja, puhdistaa epäpuhtauksia... Sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti kuivalle ja herkälle iholle. Jauha kuivattuja terälehtiä naamion sekaan! Kehäkukkavoide ja -öljy ovat hyvin tehokkaita ihon hoidossa.


Hedelmien ja kasvien lisäksi keittiöstä löytyy myös muuta naamioon sopivaa.

 • Hunaja kosteuttaa, mutta toisaalta myös syväpuhdistaa! Se toimii naamiona sellaisenaan, tai sitä voi lisätä naamion yhdessä muiden ainesten kanssa. Sopii myös saunakäyttöön. Sellaisenaan käytettynä hunajanaamiota voi taputella tai kevyesti hieroa sormenpäillä muutaman minuutin - kun siitä tulee tahmaista, on hyvä huuhdella se pois. Lähtee myös lämpimällä, kostealla pyyhkeellä hellästi pyyhittäessä.

 • Kaura voi kuulostaa yllättävältä, mutta kasvonaamiossa sillä on puhdistava ja pehmentävä vaikutus! Voit käyttää aamuisen kaurapuuron jämät sellaisenaankin, mutta voit sekottaa siihen esimerkiksi hunajaa, yrttejä tai muita kasveja. Mitä sitkeämpi puuro on, sitä tehokkaamin se vetää epäpuhtauksia itseensä naamion kuivuessa. Myös kaurajauho erittäin toimii hyvin kasvonaamiossa, ja se turvotessaan sitoo naamiomassan nesteitä! Herkkäihoisilla anna naamion vaikuttaa vain 10 minuuttia.

 • Jogurtti on ihoa kosteuttavaa ja myös hyvä sitomaan massaa. Ja puhumme tässä yhteydessä luonnollisesti maustamattomasta luonnonjogurtista. :) Myös kermaa on ennen vanhaan käytetty perinteisesti ihon hoidossa sen ihoa ravitsevien ja kosteuttavien ominaisuuksien vuoksi!


Lisäksi seuraavia ei välttämättä löydy kotikeittiöstäsi, mutta ovat myös hyviä luonnollisia kasvonaamion aineksia.

 • Savi on hyvin puhdistavaa lehtevän rakenteensa ja laajan ominaispinta-alansa vuoksi. Se sopiikin epäpuhtaalle ja finniselle iholle. Se on myös kuivattavaa, joten siihen on hyvä lisätä hieman kasviöljyä tai voidetta mukaan, tai laittaa hoidon ajaksi naamion päälle kostean pyyhkeen kuivumista estämään. Savijauhetta löydät eko- ja luontaistuotekaupoista, kuten myös valmiita savinaamioitakin.

 • Eteerisiä öljyjä voi myös käyttää ihonhoidossa, mutta kasvonaamioon laitettaessa vain 1 tippa riittää, eteeristen öljyjen ollessa hyvin voimakkaita. Sellaiseenaan niitä ei saa laittaa iholle laisinkaan, vaan ne on hyvä laimentaa aina 1-2 tippaa eteeristä öljyä/5ml kasviöljyä. Joitakin poikkeuksia on, mutta pääosin on hyvä noudattaa tätä laimennussuhdetta. Kasvonaamioon sopivia eteerisiä öljyjä ovat mm. ruusu, roomalainen kamomilla ja laventeli. Kaikki näistä ovat ihoa rauhoittavia - laventeli on hyvä esimerkiksi auringonpolttaman ihon hoidossa! Teepuuöljy (eteerinen öljy) on puolestaan desinfioiva ja hoitaa finnistä ihoa.

Tein itse seuraavanlaisen kasvonaamion Frantsilassa ollessani:

Naamiossani oli jogurttia, hieman avokadoa, hunajaa, kaurajauohoa, ruusun terälehtiä, yrttijauhetta, 1 tippa ruusun eteeristä öljyä sekä ruusun ja piharatamon kukkaterapeuttisia tippoja. Syötävän hyvä siis. :) Ja hyvä herkälle, kuivuuteen taipuvaiselle iholle. Kun aineet sekoitti, tuli naamiosta hieman harmahtava, paksuhko seos. Määrä oli vain turhan iso, ja siitä olisi riittänyt dekoltee-alueellekin.


Hoidon toteuttaminen

Kun hoidettava on saanut rentoutua naamiota valmistellessasi, voit aloittaa hoidon!

Aloita puhdistamalla iho luonnonmukaisella puhdistusmaidolla. Myös kasviöljyä voi käyttää ihon puhdistukseen. Hiero sitä kevyesti kostuteluilla sormenpäillä, ja lopuksi pyyhi pois kostutetuilla kasvolapuilla. Voit myös asettaa hetkeksi lämpimät pyyhkeet kasvoille ihohuokosia avaamaan, tai tehdä kasvohöyrytyksen höyryhengityksen tapaan. Kasvopyyhkeet voi kostuttaa lämpimään yrttiteehen tai hyödyntää sitä kasvohöyrytyksessä: esimerkiksi siankärsämö, kamomilla, ratamon lehdet tai poimulehti ovat sopiva tähän tarkoitukseen. Herkkäihoisilla tämän vaiheen kesto on aina lyheympi, noin 5 minuuttia, normaliin ja rasvaisen/epäpuhtaan ihon kestäessä hieman pidemmänkin keston, noin 5-10 minuuttia.

Voit myös toteuttaa kasvojen ihon kuorinnan! Ihoa kuorittaessa on oltava hyvin hellävarainen, ja luonnollisesti vältettävä silmänympärysaluetta sekä poskipäitä ja nenän aluetta, mikäli hoidettavalla on couperosaa. Ihon kuorntavoiteeksi sopii esimerkiksi manteli- tai kaurajauho 1-2 rkl kasviöljyä sekoitettuna. Myös hunajaa tai jogurttia voi hyödyntää. Henkilökohtaisesti käytän ihan ruokasoodaa ihon kuorinnassa, mutta on parempi käyttää sitä vain itselle kuorintaa tehtäessä, sillä on varottava ettei soodaa mene silmiin. Tee kuorintavoiteesta sellainen, ettei se ole liian karkea! Kokeile koostumusta omaan kämmenselkääsi. Kuori hellävaraisesti hoidettavan iho, ja sen jälkeen poista se huolellisesti iholta. Voit käyttää jälleen kasvolappuja, ja vaikka kostutetuin sormin varmistaa vielä, ettei kuorinta-ainetta jää iholle.

Ja sitten onkin valmistamasi kasvonaamion vuoro! Levitä naamio hellävaraisesti iholle silmänympärystä välttäen. Silmille voit laittaa kurkkuviipaleet tai kamomillahauteeseen kastetut vanulaput. Anna vaikuttaa naamiosta ja ihotyypistä riippuen 5-15 minuuttia. Kasvonaamion vaikuttaessa voi vaikka hieroa käsiä, jalkoja tai niska-hartiaseutua lempeästi! Poista naamio sitten hellävaraisesti ja huolellisesti, niin että iho jää raikkaaksi ja puhtaaksi. Voit käyttää kamomilla- tai siankärsämöhauduketta kasvovetenä, ja viimeistellä puhdistuksen pyyhkimällä kasvoja haudukkeeseen kostutetulla vanulapulla.

Lopuksi hiero kasvoille lempeästi kasvoöljy ja/tai kasvovoide. Esimerkiksi avokadoöljy, kookosöljy tai oliiviöljy ovat hyviä kasvoille. Yrttiöljyistä esimerkiksi ruusu-, kehäkukka-, porkkana- ja kuismaöljy ovat hyviä kasvoille. Kuismaöljyä ei kuitenkaan kannata laittaa ennen auringonottoa, sillä se voi herkistää auringonvalolle. Auringonoton jälkeen se sen sijaan toimii todella hyvin. Hiero kasvoja lempeästi niin, että kasvojen lihaksetkin rentoutuvat. Ja kun olet valmis, herättele hoidettava hemmottelun jälkeen - tai tervehdi hehkeää itseäsi peilistä! :)


Hemmottelevat hoidot ja hoitotuotteet Amidalla

Toteutan Amidalla fytoterapeuttisia yrttihoitoja oppilastyönä, ja myös tämänkaltainen hoito on saatavilla! Kerro toiveistasi hoitoa varatessasi - hemmottelevien hoitojen lisäksi voimme käydä läpi hyvinvointiasi ja terveydentilaasi laajemminkin, ja valita juuri tilanteesesi sopivat hoidot. Iho-ongelmissakin on katsottava pintaa syvemmälle, ja esimerkiksi ravitsemuksella voidaan vaikuttaa myös ihon kuntoon. Lisäksi henkinen ja psyykkinen stressi voi heijastua ihon pintaan - siksi rentouttavat hoidot tukevat ihon hoitoa myös mielen kautta. Katsomme tilannettasi aina kokonaisuutena, ja koostamme hoidot kokonaisvaltaisesti. Myös lahjakortteja on saatavilla!

Yrttipuodistamme löytyy laadukkaita Frantsilan luomuyrttitilan hoitotuotteita. Muun muassa ihon hoidon täsmätuotteet Kehäkukkavoide, 11 yrtin salva sekä Terva-pihkasalva kuuluvat valikoimiimme, kuten myös ayurvediset hoitoöljyt Rauha, Virkeä ja Harmonia. Porkkana-Kehäkukkaöljy auttaa ihoa totuttelemaan auringonvaloon. Lisäksi esimerkiksi Kuismaöljy on hyvin monikäyttöinen - se hoitaa ihoa, auttaa arpikudosta paranemaan sekä rentouttaa myös lihaksia ja uudistaa hermokudosta. Lisäksi meiltä löytyy tuotteita sisäiseen käyttöön hoitamaan ihoa sisältä käsin.


Lopuksi

Lähteenä tässä kirjoituksessa on käytetty fytoterapian opintojeni muistiinpanoa ja kokemuksia, sekä pääkouluttajamme, Frantsilan perustajan Virpi Raipala-Cormierin kirjaa "Luonnonkaunis - Yrtit ja luontaishoidot naisen kauneden ja terveyden tukena". Suosittelen kyseistä kirjaa kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luonnollisesta terveyden - ja sitä kautta kauneuden - hoidosta, sillä kirja on hyvin kokonaisvaltainen ja esittelee laajasti kotimaisia yrttejä ja luontaishoitoja terveyden- ja kauneudenhoidon tukena.

Toivottavasti sait tästä kirjoituksesta hyviä vinkkejä hemmottelevaan kasvohoitoon joko itsellesi tai rakkaallesi!

Lämpimästi tervetuloa myös hemmottelevaan ja terapeuttiseen yrttihoitoon Amidalle! Voit varata aikasi tai ostaa lahjakortin numerosta 040 7760044, sähköpostitse amida@hyvinvointiamida.com tai klikkaamalla: Yhteydenotto

Lempeitä hetkiä toivottelee,

Annina Amidalta

Comments


bottom of page