top of page

Fytoterapia hoitona ja sen mahdollisuuksia


Talvisia koulutusterveisiä Frantsilasta!

Olin toissa viikonloppuna jälleen Frantsilassa kouluttautumassa, ja syventymässä fytoterapian hoitomuotoon. Kyseessä oli 10. koulutusviikonloppu kaksivuotisesesta, 14-viikonloppuisesta koulutuksestani, joten loppusuoralla ollaan! Viime kesäkuussa valmistuin jo yrttihoitajaksi, ja tänä toisena vuonna olemme edelleen syventäneet sekä teoriatietoa, että käytännön hoitotyötaitoja. Toteutamme myös seminaarityön valitsemastamme aiheesta, jolloin syvennymme tiettyyn aihealueeseen syvällisesti ja fytoterapeuttisesta, eli kasvilääkinnällisestä näkökulmasta.

Nyt kun koulutukseni on loppusuoralla, ja käytännön hoitotyötä on yrttihoitajana kertynyt, ajattelin avata kirjoituksessani fytoterapiaa hoitomuotona sekä sen mahdollisuuksia!

Kuten fytoterapian palvelukuvaukseemme olen kirjoittanut, fytoterapian, eli kasvilääkinnän, juuret ovat perinteisessa kansanlääkinnässä, ajalta jolloin lääkkeet saatiin luonnosta. Moderni fytoterapia perustuu kuitenkin tieteelliseen tutkimukseen, ja käytettävät kasvit ovat miedommasta päästä - myrkyllisiä kasveja ei käytetä.

Fytoterapian tavoitteena puolestaan on edistää ja lisätä terveyttä sekä kehon ja mielen hyvinvointia, ja myös ennaltaehkäistä ja hoitaa erilaisia terveysongelmia muun hoidon tukena kasvien lääkinnällisiä ominaisuuksia hyödyntäen. Itse fytoterapeuttinen hoito voi vaihdella asiakkaasta ja hänen toiveistaan riippuen ihanasta rentouttavasta hemmotteluhoidosta aina spesifien terveyshaasteiden, kuten lievien ruoansulatusvaivojen, hoidon tukemiseen.

Nykypäivälle tyypillisesti, myös minun asiakkaissani on paljon stressistä ja sen liitännäisoireista kärsiviä asiakkaita. Yrttihoitajana lähden avaamaan tilannetta keskustelemalla, tilanteen alkujuuria pohtimalla ja tutkimalla sitä, miten esimerkiksi stressi oireilee juuri kyseisellä henkilöllä - toisille tulee ruoansulatuselimistön oireita, toiset eivät saa nukuttua kunnolla ja monilla on lisäksi lihasjännityksiä mm. niska-hartiaseudulla.

Kun tilannetta on kartoitettu alkuhaastattelun avulla, valitsen asiakkaalle sopivan hoidon. Jos esimerkkiasiakkaana ajatellaan stressaantunutta ja sen liitännäisoireista kärsivää, hyvin monesti aloitan hoidon lämpimällä alaselkä, eli munuaispakkauksella, sekä jalkahieronnalla ja jalkojen lämpöhauteilla. Tämä siksi, että kiinalaisen lääketieteen lähestymistavan kautta munuaiset liitetään mm. hermostoon ja toisaalta yleiskuntoon, ja siksi niitä on hyvä vahvistaa hyvin monessa tilanteessa. Jalkojen hieronta on rauhoittavaa ja maadoittavaa, ja lisäksi samalla pystyn käsittelemään jalkapohjassa sekä jalkaterässä sijaitsevia akupisteitä - esimerkiksi munuaiskanavan ensimmäistä pistettä, joka sijaitsee päkijän alapuolella, keskellä jalkaterää. Tämän myötä esimerkiksi jalkakylpyjen tai jalkahauteiden katsotaan olevan myös munuaisia tukevia. Erityisesti viluisille asiakkaille nämä hoidot ovat hyviä myös lämmittämään - “kuumemmille” tyypeille valitsisin todennäköisesti toisenlaisen lähestymistavan. Loppuhoito kulkee asiakkaan muita oireita hoitaen - tarvitsi asiakas sitten tukea ruoansulatuksen tai vaikka maksan toiminnalle, tai helpotusta niska-hartiaseudun jännitystiloihin. Olen yhdistänyt monesti myös rentoutusharjoituksia hoidon yhteydessä, erityisesti stressistä ja levottomuudesta kärsivien asiakkaiden kohdalla.


Kasvit hoitajina

Kasvilääkintä on Suomessa yllättävän pienessä osassa siihen nähden, miten huikean puhdas luonto meillä yleisesti ottaen on, ja että ei tarvitse mennä kuin sota-aikoihin, kun kasvilääkintää käytettiin apuna niin kodeissa kuin rintamallakin. Tuolloin professori Toivo Rautavaaraa pyydettiin kansanhuoltoministeriön toimesta kirjoittamaan kirjan luonnonkasvien käyttömahdollisuuksista (1), pulan ja puutteen aikoina ennen jatkosodan syttymistä. Ehkä sodan traumojen vuoksi luonnonkasvimme näyttäytyivät “korvikkeina” ja toivat raskaita muistoja mieleen, ja niiden hyödyntäminen hiipui. Esimerkiksi Keski-Euroopassa kasvilääkinnän perinne on säilynyt elinvoimaisempana, ja Saksassa tavallisetkin lääkärit määräävät fytoterapeuttisia reseptejä asiakkailleen.

Toivottavasti ajat muuttuvat vähitellen täälläkin, sillä nykypäivänä kasvien tehokkuudesta terveydenhoidossa on paljon tieteellistäkin tutkimusta. Esimerkiksi aurinhonhattu/kaunopunahattu - jonka monet tuntevat Echinaceana tai A. Vogelin tuotemerkillä Echinaforce - on tutkitusti antiviraalinen, eli viruksia tappava, ja se lisäksi vahvistaa elimistön omaa immuunipuolustusta. Eräässä 473 potilasta kattavassa tutkimuksessa (2) Echinaforce kuumajuoma todettiin yhtä tehokkaaksi kuin influenssalääke oseltamiiviri (Tamiflu), ja Echinaforce-ryhmässä myös jälkitauteja sekä haittavaikutuksia raportoitiin vähemmän.

Huomoitavaa on myös luonnonkasvien sisältämät ravinteet, jotka auttavat elimistöä toimimaan paremmin - esimerkiksi oman luontomme nokkonen on todellista superruokaa. Nokkonen sisältää mm. 60-kertaisesti piitä lehtisalaattiin verrattuna, kalsiumia maitoon verrattuna kolminkertaisesti, rautaa seitsenkertaisesti pinaattiin nähden ja C-vitamiinia appelsiiniin verrattuna viisinkertaisesti. Jo muutamalla teelusikallisella saakin runsaasti ravinteita sekä tärkeää lehtivihreää - ja fytoterapeuttisesti vaikuttaessaan nokkonen voi mm. auttaa diureettina nestekierrossa, poistaa virtsahappoja elimistöstä, sekä tukea verenpaineen ja verensokerin hallinnassa.

Hoitotyössäni käytän kasveja paljon myös ulkoisesti, sillä kasveissa on paljon myös ulkoisesti vaikuttavia aineita. Esimerkiksi mesiangervo sisältää kipua lievittäviä salisylaatteja (vrt. aspiriini) ja ratamon lehdet verenvuotoa tyrehdyttäviä ja ihon paranemista tehostavia aineita. Tällä hetkellä, kun oma yrttimaa sen suomat mahdollisuudet tuoreiden sekä pakastettujen/kuivattujen yrttien käytöstä on vielä haaveissani, käytän hoidoissani Frantsilan luomuyrttitilan tuotteita. Ja tilanteessa ei ole mitään valittamista Frantsilan tuotteiden ollessa viimeisen päälle mietettyjä, puhtaita luonnontuotteita. Frantsilasta myös oma koulutukseni - ja itseasiassa myös hyvin monet muut luontaishoidot - ovat rantautuneet Suomeen, ja olenkin hyvin kiitollinen opettajilleni Virpi Raipala-Cormierille sekä James Cormierille heidän pioneerityöstään.

Esimerkiksi yrttihieronnoissa valitsen yrttiöljyn asiakkaan tarpeiden mukaan - esimerkiksi mm. mesiangervoa, siankärsämöä ja kuismaa sisältävän Kipuöljyn, kun tarvitaan kiputilojen lievittämistä; mm. ratamoa, kamomillaa ja männynhavuja sisältävän Rauha-öljyn, jos tarvitaan rentoutumista ja “tulisuuden” lievittämistä” tai Kuismaöljyn, jos tarvitaan lihasten rentouttamista tai toisaalta hoitoa arpi- sekä hermokudokselle. Olen käyttänyt työssäni myös mm. tuoreita kaalinlehtiä nivelturvotusta laskemaan, hunajaa kasvonaamiossa sekä aineenvaihduntaa aktivoivassa hunajahieronnassa, yrttimassoja nivelalueille sekä hyödyntänyt eteerisiä öljyjä hierontaöljyihin laimennettuna asiakkaan tarpeen mukaan.


Kuvan jalkakylvyssä on kuivatuista yrteistä haudutettu kylpy, ja tunnelmanluojana itsekeräämiäni sekä kuivattamiani pihlajan lehtiä. Useimmiten käytän jalkakylvyssä Frantsilan kylpysuoloja, joissa yhdistyvät yrtit, eteeriset öljyt, merisuola sekä magnesium. Pihlajanlehdet ovat yhtä usein symboloimassa pyyteetöntä rakkautta, kuten Kalevalaisessa myytissä kerrotaan Ukko Ylijumalan antaneen pihlajan lahjaksi vaimolleen Raunille.

Fytoterapia omahoitona

Koska 60-90 minuutin hoidossa ei voida useinkaan koko palettia ratkaista, on kotihoito-ohjeet myös tärkeitä. Asiakkaan tilanteen mukaan annan hänelle yksinkertaisia vinkkejä kotiin vietäväksi, tai laajemmatkin kotihoito-ohjeet sähköpostitse. Huomioin sen, mikä on olennaisinta asiakkaan kohdalla, ja opastan sisäisesti ja/tai ulkoisesti käytettävien tuotteiden turvalliseen käyttöön - kyseessä voi olla esimerkiksi sopiva yrttitee tai -uute, tai asiakkaan tarpeisiin valittu hierontaöljy. Olen itsekin hoitanut mm. omia ruoansulatusvaivoja menestyksellisesti ravinnolla sekä yrttejä apunakäyttäen, joten omastakin kokemuksesta tiedän, miten tehokkaita luonnon hoidot voivat olla.

Myös meiltä saa ostettua puodistamme Frantsilan hoitotuotteita kotiin, ja teimme Amidalla ratkaisun, että helmikuusta 2019 alkaen hoitojen yhteydessä puodistamme saa -10% alennuksen. Olemme saaneet paljon hyvää palautetta tuotteiden käytöstä kotioloissa, ja olisikin hienoa jos yhä usemmalla olisi intoa sekä mahdollisuus jatkaa hoitoa myös kotioloissa. Esimerkiksi Kipu- ja Kuismaöljy ovat olleet asiakkaidemme suosiossa kiputiloihin, kuten myös Hyvä olo-tee vatsavaivoihin, Aurinkovoima-villiviherjauhe tuomaan virkeyttä sekä Tyyneyden tipat lievittämään stressiä ja helpottamaan unta, Lohikäärmesalva mm. flunssan hoitoon sekä kehoa lämmittämään ja Kehäkukkavoide toisaalta finnisen, toisaalta atooppisen ihon hoitoon.

Muistutamme toki myös, että olemessa olevat lääkitykset on tärkeä huomioida, emmekä kannusta vaihtamaan lääkityksiä omin päin luonnon vaihtoehtoihin. Erityisesti vakavien ja pitkäaikaisten sairauksien kohdalla yhteistyö terveydenhuollon sekä hoitavien lääkäreiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää. Myös allergiat on huomioitava tuotteita valittaessa.


Fytoterapia hoitosarjana

Opintojeni viimeiseen vaiheeseen kuuluu myös pidempien hoitosarjojen toteuttaminen asiakkaalle, joten minulla on nyt tarjolla viiden kerran hoitosarjoja erikoishintaan. Joskus yksittäinenkin hoito on riittävä, esimerkiksi tuomaan hetki rentoutukselle ja hemmottelulle tai helpotusta pieniin vaivoihin, mutta joskus pidemmät sarjat voivat olla eduksi, esimerkiksi kaivattaessa pysyvämpiä muutoksia esimerkiksi elämäntapoihin (ruokavalio, yrtit hyvinvoinnin tukena, muutosta tukevat hoidot), tukea yleiskunnon kohottamiseen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseen - tai jos kaipaa itselleen sitä tärkeää hemmottelua säännöllisemmin, erityisesti jos on taustaa uupumuksesta ja/tai kroonisesta stressistä.

Viiden kerran hoitosarjat: Fytoterapeuttinen hoitosarja 5x 90min: 60€/kerta (normaalihinta 75€/90min, sis. alv. 24%) Yrttihoitosarja 5x60min: 42€/kerta (normaalihinta 55€/60min, sis. alv. 24%)

Fytoterapeuttinen hoitosarja mahdollistaa laajemman hoidon sekä kotihoito-ohjeet, yrttihoitosarja on puolestaan hyvä jos tietää haluavansa aina esimerkiksi yrttihieronnan tai muun yrttihoidon ilman laajempia kotihoito-ohjeita. Ensimmäiselle kerralle tosin varataan aikaa kuitenkin 90min alkuhaastattelua varten, jolloin kartoitetaan kontraindikaatiot ja tärkeimmät hoitokohteet. Tutustu fytoterapia-sivuumme sekä siellä esitettyihin esimerkkihoitoihin klikkaamalla: FYTOTERAPIA

Erikoishintaisia hoitosarjoja on tarjolla viidelle asiakkaalle, joten ota yhteyttä ja kysy lisää, mikäli olet kiinnostunut pidemmästä hoitosarjasta! Yhteystietomme löydät täältä ja voit kysyä lisää myös alla olevan lomakkeen avulla. Kerron mielelläni lisää fytoterapian ja yrttihoitojen mahdollisuuksista!








Iloa ja lämpöä talven keskelle toivottaa Annina Amidalta :)














Viittaukset: 1) Toivo Rautavaaran kirja “Mihin kasvimme kelpaavat” julkaistiin kahdessa osassa vuosina 1942 sekä 1943 WSOY:n kustantamana. Kirja julkaistiin yhtenä osana vuonna 1976, ja oma kirjani on kahdeksas painos vuodelta 1979.

2) Raus K., Schoop R., Plescka S., Klein P., Fischer P: Echinaforce Hotdrink versus oseltamivir in influenza: A randomized, double-blind, douple-dummy, multicenter, non-inferiority clinical trial. Curr Ther Res 77, 66-72, 2015.

bottom of page