top of page

Ajatuksia Akupunktiosta: UKK

Päivitetty: 4. helmik. 2022



Hei kaikille!

Täällä kirjoittaa Antero Uimonen, Amidan yrittäjä, fysioterapeutti sekä kiinalaisen lääketieteen terapeutti/akupunktiohoitaja. Aloitan tällä kirjoituksellani blogiimme sarjan Ajatuksia Akupunktiosta, jossa avaan ajatuksiani sekä kokemuksiani tähän hienoon hoitomuotoon sekä kiinalaiseen lääketieteeseen liittyen.

Mitä akupunktiolla voidaan hoitaa? Akupunktiota annetaan erilaisilla lähestymistavoilla - millaista akupunktiota Amidalla saa? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiä olen kohdannut työssäni ja vastaan mm. näihin kysymyksiin tämän tekstin ja juttusarjan ensimmäisen osan kautta.


Mutta aloitetaan kertomus siitä, miten itse päädyin akupunktion pariin!

Kiinnostuin akupunktiosta ja sen mahdollisuuksista kivunhoitomenetelmänä osaksi fysioterapeutin työtäni. Päädyin opiskelemaan fysiatrian ylilääkärin kolmen viikonlopun pituisen koulutuksen aiheesta, ja sen myötä innostus akupunktiota kohtaan lisääntyi. Oli huikea huomata, kuinka jo silloin – varsin lyhyenkin koulutuksen myötä – asiakkaat hyötyivät akupunktiosta osana muuta fysioterapiaa. Kiinnostukseni akupunktion mahdollisuuksia kohtaan lisääntyi entisestään, toisaalta hoitotulosten myötä ja toisaalta itämaisiin filosofioihin tutustumiseni myötä. Tiedostin myös sen, että akupunktion ollessa osa tuhansia vuosia vanhaa perinnettä, ei kolmessa viikonlopussa varmastikaan voitu mitenkään käsitellä kaikkia hoitomuodon mahdollisuuksia. Siispä päätin hakeutua opiskelemaan perinteistä kiinalaista lääketiedettä ja akupunktiota Helsinkiin, 3,5-vuotisiin opintoihin.

Perinteisen kiinalaisen lääketieteen (PKL) ja akupunktion opinnot olivat erittäin antoisat – niin kiinalaisen lääketieteen ihmiskäsityksen vuoksi, kuin hoitotekniikoiden kehittymisen vuoksi. Perinteisen kiinalaisen lääketieteen oppi ihmisestä ja elämästä on hyvin kokonaisvaltainen, ja tämä taustafilosofia on ollut hieno työkalu hahmottamaan yksilön hyvinvointia ja terveydentilaa, sen tarjotessa eheän kokonaiskuvan ihmisestä ja elimistön toiminnallisista vuorovaikutussuhteista –joihin mm. akupunktiolla voi vaikuttaa. Perinteinen kiinalainen lääketiede ja sen teoriat ovat laaja aihe, mutta kerron näistä mielelläni lisää tulevissa kirjoituksissani!


Miten minä itse lähestyn akupunktiota?

Akupunktion, perinteisen kiinalaisen lääketieteen sekä fysioterapeutin koulutusteni – ja oman henkilökohtaisen kiinnostukseni sekä opiskelun – myötä voin sanoa lähestyväni akupunktiota perinteisen kiinalaisen lääketieteen lähestymistavasta, jota koululääketieteellinen taustani ja ymmärrykseni tukee. Koululääketieteellinen ymmärrys tukee mm. anatomian ja fysiologian tuntemuksen ja nykypäivän tautidiagnoosien ja syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä. Pidän tärkeänä avointa katsontakantaa ja onkin aina yhtä innostavaa huomata yhtymäkohtia perinteisen kiinalaisen lääketieteen teorioiden ja vaikkapa uusien lääketieteellisten löytöjen kanssa!


Mitä akupunktiossa tapahtuu?

Lyhyesti kuvailtuna akupunktio perustuu kehon erikohtien stimulointiin/vaikuttamiseen neulalla, lämmöllä (moksibustio), painamalla, kuppaamalla tai esimerkiksi salvalla. Tietyt kohdat kehossa on havaittu erityisen hyviksi kohdiksi ja yleispäteviksi kaikille ihmiselle vaikuttaa kehoon ja mieleen. Näitä kohtia voidaan kutsua akupunktiopisteiksi. On myös huomattu, että kehossa on yleispäteviä liikeratoja ja toiminnallisia linkittymiä, minkä myötä akupunktiopisteiden voidaan nähdä muodostavan liikeratojen ja toiminnallisten linkittymien verkoston, joita kutsutaan akupunktiokanaviksi. Näin ollen neulotettaessa jokin akupunktiopiste asiakkaan saadessa siitä akupunktiotuntemuksen, kohdistuu vaikutus paikallisesti siihen kohtaa sekä liikeratojen ja toiminnallisten linkittymien myötä myös muualle kehoon. Hyödynnettäessä hoidossa useampaa eri tai samoilta akupunktiokanavilta, voi vaikutukset kohdistua laajoillekin alueille kudostasolla että myös sisäelintasolle ja mieltä tasapainottavasti.


Mihin akupunktiolla voidaan vaikuttaa?

Tutkimusta akupunktion vaikuttavuudesta on tehty paljon ja tehdään jatkuvasti lisää. Tieteellistä näyttöä onkin jo monien eri vaivojen hoidosta: Esimerkiksi vahvaa näyttöä on kroonisen alaselkäkivun hoidossa, päänsäryn hoidossa, migreenin ehkäisyssä sekä polven nivelrikon hoidossa. Kohtalaista näyttöä onkin sitten jo mm. akuutissa alaselkäkivussa, astmassa, ummetuksessa, silmien kuivumisessa, masennuksessa, ahdistuneisuudessa, unettomuudessa, erilaisissa aivoinfarktin jälkeisissä tiloissa ja kuntoutumisen tukena, ärtyneen suolen oireyhtymässä sekä lukuisissa kiputiloissa.  Aiheesta voit lukea lisää esimerkiksi täältä: https://www.acupuncture.org.au/wp-content/uploads/2017/11/28-NOV-Acupuncture-Evidence_plain-English-Web-version_Reissued_28_Nov.pdf.

Käytännön työssä tapahtuu kuitenkin joskus yllättäviäkin hoitotuloksia vaivoihin, joihin ymmärrettävästi ei toistaiseksi tutkimusnäyttöä löydy. Esimerkiksi asiakkaan kertoessa tunteesta, että silmä on tapin päässä, en voi ymmärrettävästi viitata vastauksessani tutkimuksiin hänen kysyessään, voiko akupunktiosta olla apua. Tämäkin vaiva kuitenkin poistui muutamalla hoitokerralla, mistä sekä minä hoitajana että hoidettava olimme ihmeissämme. Säännöllisesti tapahtuu myös ns. vahinkohoitoja, eli asiakas tulee tietyn vaivan kanssa vastaanotolle, mutta hän kertookin hoitosarjan edetessä jonkun muun vaivan poistuneen ilman, että vaivasta on puhuttu aiemmin mitään. Esimerkiksi eräs asiakas kertoi ”suhinasta” päässään/korvassaan. Vaivaa oli tutkittu erikoissairaanhoidon eri erikoisaloilla monenlaisin menetelmin, mutta syytä ei vaivalle ei löytynyt. Muutaman hoitokerran jälkeen kuntoutuja kertoi vaivastaan, ja että se oli nyt poissa. Hämmästyneitä oltiin kumpikin, mutta itsekseni asiaa pohtiessa varmistuin, että perinteisen kiinalaisen lääketieteen teorioiden mukaan, käyttämilläni hoidoilla vaivan poistuminen oli mahdollista.


Tässä listausta sairauksista/oireista, joita olen hoitanut ja joihin akupunktiolla on ollut vaikutusta:

  • Päänsärky, migreeni

  • Ruoansulatusvaivat kuten närästys, löysävatsa, kova vatsa, erilaiset vatsanalueen kivut, pingotukset

  • Niska-hartiakivut, selkäkivut, kylkikivut, säteilykivut, erilaisia kipuja raajoissa, ”noidannuolet”

  • Erilaiset liikerajoitteet, kuten olkanivelen liikerajoitus

  • Turvotuksissa, nestekierron häiriöissä

  • Stressitilojen helpottamisessa (autonomisen hermoston tasapainottamisessa)

  • Naisten- ja miesten vaivoissa, kuten kuukautis- ja endometrioosikivut, tihentynyt virtsaamisen tarve

  • Äitiyden tukena, maidon tuotanto, raskaudesta, synnytyksestä ja imetyksestä vahvistuminen

  • Vyöruusun tukihoitona

  • Useissa erilaisissa epämääräisissä oireissa

Toisinaan kysytään  myös, voiko akupunktioon tulla esimerkiksi flunssaisena. Sekään ei ole este, sillä hoitoa voidaan kohdistaa myös flunssan hoitoon. Nyt flunssa-aikaan esimerkiksi pitkittyneessä taudissa kehoa voidaan auttaa vahvistumaan, jotta taudin ”kamelin selkä katkeaisi”. Omalla kohdalla olen usein saanut käännettyä alkavan taudin, ettei se tulekaan ja jos tauti on kuitenkin iskenyt niin loppu vaiheessa taudille on saanut annettua viimeisen nitistyksen vahvistamalla kehoa akupunktiolla.


Voisiko akupunktiosta olla apua minun kohdallani?

Hyvinkin mahdollista, akupunktion mahdollisuuksien ollessa hyvin laaja-alaiset. :) Jos kiinnostuit akupunktion mahdollisuuksista omalla kohdallasi niin suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä! Puhelimitse voimme keskustella juuri Sinun yksilöllisestä tilanteestasi, ja katsoa mitä kaikkea voimme tehdä hyväksesi. Löydät puhelinnumeromme sekä muut yhteystiedot sivun alareunasta. :)

Innostavaa päivää juuri Sinulle!

Terveisin Antero Amidalta    Ps. Heräsikö aiheesta lisäkysymyksiä? Mihin haluat saada vastauksia akupunktioon/perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen liittyen?

Kirjoitan lisää akupunktiosta ja sen perusteista sekä perinteisen kiinalaisen lääketieteen näkökulmista mahdollisimman selkeästi myös tulevissa kirjoituksissani  sekä  videoillamme. Lähetä oma kysymyksesi rohkeasti meille – vastaamme ja palvelemme Sinua ilolla! Voit tutustua akupunktiopalveluihimme klikkaamalla tästä.

bottom of page