top of page

Ajatuksia akupunktiosta: Siitepölyallergiaan apua akupunktiosta

Päivitetty: 4. helmik. 2022


Yksi vähemmän tunnettu, mutta hyvän tutkimusnäytön omaava tautityyppi, johon akupunktiolla on vaikutusta, on siitepölyallergia. Tämä on mielestäni mielenkiintoinen asia muutamastakin syystä!



Allergia – herkistymistä jotain ympäristötekijää kohtaan


Yleisesti allergioilla tarkoitetaan tilaa, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita jotain ympäristössämme tavanomaisesti ilmenevää valkuaisainetta kohtaan. Esimerkiksi siitepölyallergian kohdalla elimistö muodostaa tietyntyyppisiä vasta-aineita siitepölyä kohtaan. Allergiset reaktiot ovat seurausta siitä, kun elimistön tuottamat vasta-aineet kiinnittyvät ihossa ja limakalvoilla olevien syöttösolujen pintaan ja reagoivat siellä allergeenin, tässä tapauksessa siitepölyn, kanssa. Tässä kohtaamisessa syöttösoluista vapautuu histamiinia ja muita verisuoniin vaikuttavia ja tulehdussoluja paikalle kutsuvia aineita. Oireet voivat allergioissa vaihdella laajaltikin riippuen siitä missä elimessä em. reaktio tapahtuu.



Akupunktion kokonaisvaltainen vaikutus


On mielenkiintoista ajatella, mitä se käytännössä tarkoittaa, että tutkimusten mukaan siitepölyallergiaan on saatu apua akupunktiolla. Tarkkoja vaikutusmekanismeja on tutkittu ja niistä on erilaisia viitteitä saatu, mutta yksinkertaistettuna käytäntö osoittaa akupunktiolla olevan vaikutusta siihen, miten ihminen reagoi hänelle allergeeniksi muodostuneeseen aineeseen. Akupunktion myötä ihminen siis sietää hänelle allergeeniksi muodostunutta ainetta aiempaa paremmin (tavalla tai toisella). On innostavaa ajatella, mitä tämä tarkoittaa akupunktion vaikutusmekanismien ja hoitomahdollisuuksien valossa myös laajemmin muissa tautitiloissa, jos allergioille ominaisiin vasta-ainereaktioihin pystytään hoidoilla vaikuttamaan! Usein akupunktiosta puhuessani käytän ilmaisua ”vahvistaa ihmistä kokonaisuutena”. Edellä mainittu kuvastaa mielestäni hyvin sitä, mitä ilmaisulla tarkoitan.



Akupunktio siitepölyallergian hoidossa


Tarkastelkaamme vielä siitepölyallergiaa käytännön valossa. Tyypillisiä siitepölyallergian oireita ovat hengitysteiden ja silmien oireet kuten nuha, nenän kutina ja tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, silmien vuotaminen, kutiseminen tai kirveleminen. Toisaalta on teoreettisesti hyvin ymmärrettävää, että toisille syntyy myös iho-ongelmia, väsymystä, ruoansulatusvaivoja, päänsärkyä, univaikeuksia, sydämen lyöntihäiriöitä, turvotusta tms. Aina kun hyvässä tai pahassa kajotaan johonkin tai joihinkin toiminnallisiin kokonaisuuksiin, seuraa siitä vaikutuksia väistämättä myös muihin toiminnallisiin kokonaisuuksiin.


Akupunktiohoidossa voimme pyrkiä lievittämään sen hetkisiä oireita ja sitä kautta tukea ihmistä sietämään allergisoivaa aikaa paremmin. Esimerkiksi jos saamme hengitysteitä avonaisimmiksi, keuhkot toimivat paremmin ja sitä kautta ”toimivat tehtävässään paremmin”. Tämä heijastuu siten kaikkialle kehoon vahvempana ja tasapainoisempana yhteistyönä. Toisaalta pyrimme myös edellä mainittuun ihmisen kokonaisuuden vahvistamiseen siten, että hän sietää siitepölyä yhä paremmin, jolloin tämä normaali luonnonilmiö olisi vain yksi ”elämää ylläpitävä voima” johon sopeudumme, eikä se muuttuisi taudinaiheuttajaksi.



Hoitoon mieluummin ennemmin kuin myöhemmin


On ymmärrettävää, että vahvistettaessa ihmisen toimintaa ennen ”voimain koitosta” siedämme sitä paremmin. Käänteisesti, jos alamme vahvistamaan vasta siten, kun olemme jo ”maratonilla” niin voimme pyrkiä tukemaan ihmistä pääsemään mahdollisimman ehjänä maaliin. Tämä ajatusleikki pätee siitepölyallergian hoitoon. On parempi hoitamaan ennen siitepölykautta ja siten vahvistaa ihmistä etukäteen, jotta hän lähtökohtaisesti sietää siitepölykautta paremmin. Hoitoa voidaan ja on kannattavaakin tehdä myös allergia-aikaan edellä mainituista syistä.



Kotikonsteja


Kotikonstejakin löytyy siitepölyallergian kanssa elämiseen. Tässä muutamia ajatuksia siihen, miten oloaan voi helpottaa, myös allergialääkityksen ohella:


Pyri pitämään hengitystiet avoinna. Kuten edellä mainittu, aiheuttaa siitepöly monille hengitystieoireita heikentäen keuhkojen luontaista toimintaa. Jos siis pystymme pitämään hengitystiet avoinna, edistämme keuhkojen normaalia toimintaa ja siten keuhkojen toiminnan häiriö ei heikenny entisestää eikä heikennä muiden elinten toimintaa. Konsteina esimerkiksi:

  • Frantsilan Nuhanenä - eteerinen öljyseos. Esimerkiksi iltaisin sängyn jalkopäähän tiputeltuna tai ilman kostuttimeen/tuoksulyhtyyn lisättynä.

  • Pistävät maut ravinnossa. Pistävä maku on luonteeltaan levittävää kuten keuhkojen luontainen toiminta sekä limaa hajottavaa. Esimerkkinä tuore inkivääri ja sipulit.

  • Nenäkannuhuuhtelu. Toisaalta avaamaan hengitysteitä, mutta myös huuhtomaan allergeeneja limakalvoilta.


Myös rintakehää avaavat liikkeet tekevät hyvää, sekä erilaiset hengitysharjoitukset. Mieltä- sekä hermostoa rauhoittavat harjoitteet ovat hyväksi, mikäli allergiaoireet herättävät ahdistusta, jotta ahdistuneisuus ei lisäisi oirehdintaa.


Akupunktion lisäksi lähestyvään siitepölykauteen voi valmistautua myös kasvilääkinnän keinoin, vinkkaa yrttihoitajamme Annina. Perinteisesti kasvilääkinnässä on hyödynnetty nokkosta siitepölykauteen valmistautuessa - nokkonen on ravitseva sekä yleisvahvistava kasvi yleisestikin, mutta talvella nautitut nokkos-kuurit voivat helpottaa seuraavaa siitepölykautta nokkosen sisältämän piin sekä asetyylikoliinin vuoksi. Voit nauttia nokkosta pieninä määrinä, noin 1tl päivässä ruoan seassa rouheena, 1-2 kupillisena "nokkosteetä" tai nokkosuutetta (esimerkiksi Frantsilan nokkostipat) ohjeen mukaan. Yleisohjeena on noin 2 viikon kuuri, jonka jälkeen viikon tauko. Voit kysyä tarkempaa konsultaatiota myös meiltä, nokkosen sopivuudesta kohdallasi yhteydenotto-lomakkeen kautta. Nokkonen ei sovellu alle 1-vuotiaille eikä sydämen- tai munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville, ja mikäli sinulla on jokin lääkitys, on hyvä varmistaa yhteensopivuus hoitavalta lääkäriltäsi tai farmaseutilta.


Näillä eväillä ja ajatuksilla kohti ihanaa, vehreää kevättä ja kesää!


Iloisin terveisin Antero Amidalta


Ps. Jos kiinnostuit akupunktion mahdollisuuksista kohdallasi, autamme Amidalla mielellämme! Lisätietoja akupunktiopalveluistamme klikkaamalla:



Voit ottaa yhteyttä numerosta 040 776 0044 ja yhteystiedot löytyvät myös: YHTEYDENOTTO

bottom of page